Archief voor februari 2011

zaterdag 26 februari 2011 
 Op de website van Ilvy (‘Images by Ilvy’) kom ik een portret tegen van een meisje. Haar gezicht is bijna beeldvullend en er rolt een traan over haar wang. Het onderschrift van de foto is ‘Cry – A girl cries during the memorial service held for her classmate Sheldean Human (7). Sheldean got killed in Pretoria, South Africa.’
de foto van het meisje

de foto van het meisje

Wat wil ik dit meisje graag schilderen! Een ontzettende uitdaging, want ik heb nog nooit een portret geschilderd. Ik sjouw de foto een poosje overal met me mee en bekijk hem vaak. Hoe moet ik beginnen? Waar moet ik beginnen?

Ik kies een klein doek en maak de rode achtergrond. Dan schilder ik de vorm van het hoofd bruin. Zo, dat staat er op.

En dan stagneert het. Het gezicht is eigenlijk helemaal niet bruin. Ik zie oranje, rood, een zweempje blauw, licht en schaduw. Ik weet absoluut niet waar ik beginnen moet.  Dan besluit ik met potlood de mond en de ogen te schetsen. En ik doe een heleboel kleine beetjes verf op mijn palet, pak verschillende penselen en ik begin gewoon.

Hm, het is best lastig. Ik blijf verschillende laagjes over elkaar heen schilderen en wanneer ik een keer met een kop thee de trap op kom, zie ik dat het begint te lijken. Ja, het is een gezicht! Niet helemaal het gezicht van de foto, maar dat hoeft ook niet…   De biggelende traan durf ik (nog) niet aan.  Dat is een heleboel licht en schaduw en nat bovendien ;-). Daar denk ik nog even over. De titel past er nu niet bij, maar ja, wat niet is kan nog komen.

Ineens zie ik dat de neus niet klopt. Het stoort me wel en ik besluit de neus weg te schilderen en een nieuwe poging te wagen. O, o, wat een getob. Had ik het maar niet gedaan! Bij de derde poging zie ik dat het nu wel een beetje begint te lijken. Gelukkig. Ophouden met schilderen en er niets meer aan doen!Wacht, nu ik toch bezig ben, kan ik ook wel de traan gaan proberen. Ik bestudeer hem heel goed op de foto en dan pak ik een dun penseel, wat kleurtjes verf en ik begin.Ik begin met het lichte plekje van de traan, dat maak ik van zinkwit. Dan het onderste gedeelte in een mengkleur van bruin, rood en oranje.

De streep waar de traan langs gebiggeld is maak ik eerst donkerrood en dan bewerk ik hem met een beetje bruin, tot het een beetje nat lijkt. Het bovenste gedeelte van die streep, net onder het oog, verdoezel ik weer een beetje met zinkwit. Och… het lijkt net echt…

geldt ook voor deze foto...

geldt ook voor deze foto…

De neus is nog steeds niet naar mijn zin, maar ik besluit hem zo te laten. Want je verandert niet alleen de neus, de hele omgeving moet je weer aanpassen.
En de titel past er nu wel bij!